Dag 17 [b]: Charlieu

Benedictijnse abdij, Charlieu

Vandaag bezoekt Stef de restanten van twee oude kloosters van Charlieu: de ene Benedictijns, de ander van de Franciscanen. Op zuiltjes worden deugden en ondeugden uitgebeeld met voorstellingen van dieren. Die toedichting van menselijke eigenschappen aan dieren, of vice versa, lijkt hem een opmerkelijke Middeleeuwse verwijzing naar de evolutionaire verwantschap van mens en dier, vijfhonderd jaar vòòr Darwin. Wat hem aan het denken zet over de dierlijke wortels van het menselijk gedrag. 

Franciscaner abdij, Charlieu

Afbeeldingen van beesten waren in overvloed aanwezig op de christelijke monumenten van Charlieu. (…) Dit was bedoeld om de monniken aan te moedigen tot bespiegelingen over de menselijke natuur. (…) Het beeldhouwwerk had een sierlijke eenvoud met heldere vormen, waardoor de boodschap voor de goede verstaander ondubbelzinnig moet zijn geweest: taaloverschrijdend als de pictogrammen die in onze tijd de reiziger wegwijs maken op een vliegveld. 

(Citaat uit De laatste reis van Stef Lichtveld: Deel 1, De weg van Jago: Hoofdstuk 16, De Natuurlijke Mens. Lees het hoofdstuk hier.)

Charlieu op Google-Maps.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *