Dag 15 [b]: Propières

Propières

Deze avond kamperen de twee trekkers op een kleine verlaten camping bij Propières. Door een spontane bekentenis over zijn moeizame liefdesleven krijgt Stef de gelegenheid om in een langdradig betoog zijn theorie over relaties uiteen te zetten. Die komt erop neer dat mensen zich aangetrokken voelen tot verwante zielen die in psychologisch opzicht op henzelf lijken, maar elkaar daarnaast aanvullen in hun gedrag. Daarin worden we fundamenteel gevormd door onze genen en het voorbeeld van onze ouders op een manier waarvan we ons over het algemeen weinig bewust zijn en waarop we ook weinig grip hebben. Hij is van mening dat er ook eigenlijk geen sprake is van een vrije keuze voor onze partner, maar dat we als het ware geprogrammeerd zijn om te vallen voor iemand die emotionele gelijkenis vertoont met onze opvoeder(s).

Xavier onderdrukte een geeuw. “Nou, dat was een hele uiteenzetting. Ik moet je zeggen dat je allerlei interessante verbanden legt, maar ik weet eerlijk gezegd niet goed wat ik ervan moet denken.” Hij porde wat met een weggesprongen twijgje in het vuurtje. “Ik heb de indruk dat je een heel complex bouwwerk van ideeën hebt geconstrueerd om je eigen relatieproblemen te verklaren. De praktische vraag die nu in me opkomt is of je er verder iets mee kunt aanvangen. Denk je zelf dat het je verder kan helpen met je eigen liefdesleven?”

(Citaat uit De laatste reis van Stef Lichtveld: Deel 1, De weg van Jago: Hoofdstuk 12, Een theorie over relaties. Lees het hoofdstuk hier.)

Propières op Google-Maps.

Eén gedachte over “Dag 15 [b]: Propières”

  1. Beste Stef,

    onder de indruk van je mooie bespiegelingen aangaande je liefdesleven.

    Ferme groet uit Amsterdam Oost !
    Duco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *