Dag 6 [a]: Bibracte

Bibracte: Hier bracht Caesar de winter door, nadat hij de Galliërs onder leiding van Vercingetorix in 52 BC had verslagen bij Gergovia en Alesia. Na zijn voetreis door de Morvan is Stef Lichtveld aangekomen op de oude heuvelvesting waar de Romeinse veldheer zijn verslag over de Gallische oorlogen schreef. 

Monument voor Caesar op Mont Beuvray.

Die periode bood weliswaar een fascinerend geschiedkundig verhaal over de geboorte van het Romeinse Keizerrijk, toch had juist de ondergang van het westelijk deel van dat rijk bijna 500 jaar na Caesar de speciale belangstelling van Stef. Het intrigeerde hem dat zijn eigen moderne westerse beschaving was ontstaan op de puinhopen van een machtig duizendjarig rijk waarvan het laatste restant pas zeshonderd jaar geleden was verdwenen toen Constantinopel werd veroverd door de Turken.

Dat geeft aanleiding tot mijmeringen over de ondergang van beschavingen in het algemeen en sombere speculaties over de westerse wereld waarin hij opgegroeid was. Zijn gedachten worden onderbroken door de verschijning van een excentrieke Fransman die hem uitnodigt om die avond bij hem te komen dineren. 

(Citaat uit De laatste reis van Stef Lichtveld: Deel 1, De weg van Jago: Hoofdstuk 4, Mont Beuvray. Lees het hele hoofdstuk hier.)

Mont Beuvray/Bibracte on Google-Maps.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *