Agenda

» Het Natural History Museum in Londen biedt het hele Darwinjaar 2009 door tentoonstellingen rondom Charles Darwin en de evolutieleer.
» Vanaf Darwins geboortedag op 12 februari de expositie Charles Darwin en de evolutietheorie in het Universiteitsmuseum Groningen
» Vanaf 13 februari in het Universiteitsmuseum Utrecht de tentoonstelling De evolutie draait door.

Azië

3 februari – 17 mei 1994 [2]

5 maart: Hue, wat er over is van het keizerlijk paleis na het Tet Offensief van 1968
[klik op de foto voor een vergroting]
5 maart: Hue, verkeer op de Phu Xuan brug Hué is een idyllische oude vestingstad aan de Perfumed River met de overblijfselen van het keizerlijk paleis dat in 1968 tijdens het Tet Offensief zo goed als met de grond gelijk gemaakt werd.Geen hoogbouw, nauwelijks auto’s, veel groen en slotgrachten met drijvende tuinen en rijstveldjes binnen de stadsmuren en maar enkele verharde wegen.

En overal hordes Vietnamezen op fietsen, riksja’s en brommers. Ik sat op een brug en zie als in een film één lange stroom van exotische taferelen op wielen voorbij komen.

Een jonge Vietnamees die in Rusland heeft gestudeerd wijst me er op dat de Perfumed River verleden tijd is. Inderdaad, overal in het park langs de rivier vind je menselijke uitwerpselen en bij een schitterend gekleurde zonsondergang boven de rivier komen de ratten tevoorschijn.

Na de val van het communisme in Rusland moest mijn gesprekspartner opnieuw beginnen. Met andere schipbreukelingen van de socialistische heilstaat is hij nu ondergebracht in het plaatselijke Ho Chi Minh-museum, waar ze souvenirs maken en Engels studeren om als gids voor westerse toeristen aan de slag te kunnen.

No verder naar het zuiden, in Cau Da vlakbij Nha Thrang, logeer ik in een riant hotel in een prachtig gebouw uit de 20-er jaren dat onderdeel was van het buitenverblijf van de laatste vietnamese keizer Bao Dai, totdat hij in 1945 naar Frankrijk vluchtte.

Boven op een rots gelegen, met een fascinerend uitzicht over de zee en eilanden waar in grotten de bekende zwaluwnestjes gevonden worden die in de Chinese keuken als delicatesse gelden. In deze koloniale luxe geniet ik van zon, zee en Vietnamese vriendelijkheid en vraag ik mij af wat deze tijd van snelle veranderingen dit getraumatiseerde en verscheurde land zal brengen.

Twee dames van gedistingeerde leeftijd – helemaal op hun plaats in dit imperialistische dekor – vertellen mij over de ongerepte schoonheid van Luang Prabang aan de Mekong rivier in Laos en de overweldigende grootsheid van Angor Wat in de jungle van Cambodja en ik droom alweer. Oh ja, er is nog zoveel meer te zien…

[tekst gepubliceerd in De Evenaar, 1994]

6 maart: fietstochtje naar het strand van
Thuan An
7 maart: Hue
7 maart: Dong Ba kanaal
9 maart: de trein naar Saigon, uitgelaten
sfeer in de 2e klasse
Langs de kust naar het zuiden
15 maart: Grensovergang naar Cambodja
16 maart: Phnom Penh, het paleis van
koning Sihanouk, mijn overbuurman
18 maart: over de Tonle Sap op weg
naar Siem Reap
20 maart: Uitzicht vanaf Angkor Wat
[klik op de afbeelding voor een vergroting]
22 maart: Preah Khan
[klik op de afbeelding voor een vergroting]
22 maart: Preah Khan van zuid naar noord

« Azië 1 «» Azië 3 »

Lilliput – 15 juni 2008