Agenda

» Het Natural History Museum in Londen biedt het hele Darwinjaar 2009 door tentoonstellingen rondom Charles Darwin en de evolutieleer.
» Vanaf Darwins geboortedag op 12 februari de expositie Charles Darwin en de evolutietheorie in het Universiteitsmuseum Groningen
» Vanaf 13 februari in het Universiteitsmuseum Utrecht de tentoonstelling De evolutie draait door.

Lancaster W4827: failed to return

-

Krap elf jaar oud was mijn vader toen op een steenworp afstand van zijn huis in de nacht de brokstukken van een Engelse bommenwerper naar beneden kwamen. Daarbij werd een boerenwoonhuis getroffen. De slapende vrouw des huizes was op slag dood toen een vliegtuigmotor door het dak stortte en zich in het echtelijk bed boorde. Haar man was zojuist opgestaan om door het raam te zien wat de oorzaak was van al het lawaai buiten. Hij bracht het er levend van af.

De volgende dagen gingen de wildste geruchten over het ongeval rond. De geruchtenmachine werd gevoed door tegenstrijdige getuigenissen en het feit dat de Duitsers het hele gebied rond de wrakstukken afsloten en de landerijen doorzochten. Er zou een botsing in de lucht geweest zijn met een Duits toestel, anderen beweerden dat de Britse bemanning op de grond gevechten had geleverd met de Wehrmacht.

Bijna vijfentwintig jaar later vond mijn vader uit dat het neergekomen toestel van het Lancaster-type was, een bommenwerper met een bemanning van zeven koppen. Hij vroeg zich af wat ze die zomerse dag in de Haarlemmermeerpolder hadden meegemaakt en hoe het hen verder vergaan was.

Zijn naspeuringen brachten hem eerst bij de overlevende lokale ooggetuigen die allemaal stukjes van de legpuzzel aanreikten, hoewel het daarbij soms om heel andere legpuzzels, andere oorlogsgebeurtenisssen, bleek te gaan. Daarna waren er de lokale archieven om te raadplegen. Uiteindelijk kwam hij in contact met Britse, Canadese en Duitse oorlogsarchieven en oudstrijders-organisaties waardoor hij op het spoor kwam van de overlevende bemanningsleden.

De bevindingen van het onderzoek naar de crash van 26 juni 1943 in Nieuw-Vennep staan in deze rijk geïllustreerde monografie. Deze engelstalige versie werd gemaakt op verzoek van een van de overlevende vliegers. Een nederlandstalige versie is in voorbereiding.

Bij dit boekje
Een emotionele ontmoeting in mei 2008 met een overlevend bemanningslid, vastgelegd door de BBC.
Het boekje is opgenomen in een expositie over de bijdrage van Westindiërs aan de oorlogsinspanningen in het Imperial War Museum London: From War to Windrush
Een interview in de Nieuwe Meerbode.
Uitzending RTV Noord-Holland n.a.v. gevonden vliegtuigbom bij Vijfhuizen.
Crash 40-45 luchtoorlog en verzetsmuseum.

Zie ook de oorlogsherinneringen van mijn vader elders op deze site.

Lilliput – 17 mei 2008