Bataven namen snel Romeinse gebruiken over

Enkele decennia nadat de Romeinen zich in onze streken hadden gevestigd namen de autochtone Bataven hun gebruiken al over. Dat is de uitkomst van onderzoek dat werd verricht door Stijn Heeren die op 23 september 2009 promoveert aan de VU in Amsterdam.

De snelle aanpassing had twee duidelijke oorzaken. Ten eerste waren er intensieve contacten doordat de Romeinen de landbouwprodukten van de Bataven kochten. Die kregen daardoor de beschikking over geld waarmee zij op hun beurt weer Romeinse spullen konden kopen. Daarnaast dienden veel Bataven in het Romeinse leger. Gedurende hun dienstperiode van 25 jaar maakten zij zich de Romeinse gewoonten eigen.

Kennislink

admin – 16 september 2009 – Nieuws Reageren uitgeschakeld

Helaas, het reactieformulier is op dit moment gesloten.