Warme middeleeuwen door natuurverschijnsel

Een natuurlijk fenomeen dat bekend staat als de Noord Atlantische Oscillatie was waarschijnlijk de veroorzaker van de warme periode die in Europa heerste van omstreeks 1050 tot 1400.

Volgens klimatologisch onderzoek was de wisselwerking van de luchtdrukverschillen tussen IJsland en de Azoren in die periode sterker dan gebruikelijk. Het gevolg hiervan was dat Marokko getroffen werd door grote droogte terwijl in Schotland het klimaat vochtiger werd.

De huidige opwarming van ons klimaat is te sterk om door dit verschijnsel verklaard te kunnen worden, aldus de onderzoekers. Daarmee vervalt het argument van klimaatsceptici die de warme middeleeuwen aanvoeren om aan te tonen dat de huidige opwarming niet veroorzaakt kan zijn door de uitstoot van CO2.

Volkskrant

admin – 3 april 2009 – Nieuws Reageren uitgeschakeld

Helaas, het reactieformulier is op dit moment gesloten.